• MESCLES.
- Formades per la barreja de dos o més components.
- Quan les substàncies pures es barregen, conserven les seves propietats característiques però confereixen al conjunt de la mescla unes propietats diferents.
- Les propietats de la mescla depenen de la proporció en que es troben cadascuna de les substàncies.
- Es classifiquen es dos tipus:
- 2.1. Mescles homogènies.
No s’observen a simple vista ni amb ajut d’un microscopi òptic els components que la formen: aspecte homogeni.
Tenen la mateixa composició i les mateixes propietats en tots els punts de la seva massa.
Les mescles homogènies estables s’anomenen solucions.
Ex: aire: solució gasosa formada per nitrogen, oxigen i petites quantitats d’altres gasos; aigua de mar: solució líquida formada per aigua, clorur de sodi (NaCl = sal se cuina) i altres sals; acer: solució sòlida de ferro i carboni.
- 2.2. Mescles heterogènies. Els seus components es poden observar a simple vista
o amb ajut d’un microscopi òptic:no presenten aspecte homogeni. Ex: granit
una amanida
mescla de pintures
oli i aigua
Dintre d’aquest tipus de mescla també s’inclouen dos tipus de mescles molt particulars:
• Les dispersions o suspensions.
Mescles formades per un sòlid dispers en un líquid que a simple vista presenten un aspecte homogeni i uniforme, però que si les deixem reposar durant un temps, les partícules sòlides precipiten al fons del recipient. Ex: mescla de fang i aigua.
• Col·loides. Són mescles que tenen un aspecte uniforme i estable, es a dir, que no precipiten. No es poden filtrar amb un filtre ordinari ni es poden veure els component que el formen amb un microscopi. Amb tot això semblaria que es tracta d’una solució, però no es així, ja que sí es poden separar amb un filtre especial de porus molt petit i són visibles els seus components amb un ultramicroscopi molt potent. Ex: maionesa, la gelatina, la llet,...
• Col·loides. Són mescles que tenen un aspecte uniforme i estable, es a dir, que no precipiten. No es poden filtrar amb un filtre ordinari ni es poden veure els component que el formen amb un microscopi. Amb tot això semblaria que es tracta d’una solució, però no es així, ja que sí es poden separar amb un filtre especial de porus molt petit i són visibles els seus components amb un ultramicroscopi molt potent. Ex: maionesa, la gelatina, la llet,...
Si vols pots visualitzar aquest video per acabar-ho d'entendre:
No hay comentarios:
Publicar un comentario